Büyük Üniversitelerin ve Küçük Yüksek Okulların Artı ve Eksileri
Eğer lise öğrencisiyseniz, zaten üniversiteyi düşünmeniz gerekmektedir. Liseyi bitirdikten sonra ne tür bir üniversiteye veya üniversiteye gitmek isteyip istediğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Üniversite aramanız sırasında verilmesi gereken önemli karar, küçük bir yüksekokula veya büyük bir üniversiteye katılmak isteyip istemediğinizdir. Her yüksek öğrenim kurumunun farklı artıları ve eksileri vardır. Bu makalede hangi yüksek okulların ve üniversitelere başvuruda bulunacağınız konusunda daha bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için bu artıları ve eksileri sizler için derledik.
İlk olarak, üniversitenin büyüklüğüne ve “büyük” den ne demek istediğimize atıfta bulunduğumuzda ve ayrıca yüksek okula küçük derken “küçük” ile ne kastettiğimizi açıklığa kavuşturalım. Yüksekokullar ve üniversiteler çok farklı boyutlarda olabiliyorlar. O yüzden burada geniş bir perspektiften okullara bakacağız.
“Küçük” bir üniversite olarak ne düşünülebilir?
Küçük yüksek okulların yaklaşık 5.000 öğrencisi veya daha azı vardır. Küçük yüksek okulların tanımlayıcı özellikleri: Lisans eğitimine odaklanma eğilimi gösterirler (çoğu zaman lisans diploması yoktur) ve dersler öncelikle profesörler tarafından verilir. Küçük sınıfları ve sıkı sıkıya bağlı bir sosyal topluluğu genellikle küçük yüksek okulların ayırt edici özellikleridir ve küçük yüksek okulların bir çoğu özel kurulışlardır. Bu nedenle büyük devlet üniversitelerine kıyasla pek çok durumda okuması daha pahalıdır.
“Büyük” bir üniversite olarak ne düşünülebilir?
Büyük üniversiteler ise 15.000 öğrenciye ya da daha büyük sayılarda olmaktadır. Büyük üniversiteler, daha fazla sayıda diploma planı ve büyük ve küçük çalışma alanları sunmaktadır. Genellikle araştırma kurumlarıdır. Büyük üniversitelerde, özellikle de başlangıç seviyesinde ki dersler profesörlerden ziyade öğretim asistanları (çoğu durumda yüksek lisans öğrencileri) tarafından verilmektedir. Büyük üniversiteler yüksek lisans programlarına sahiptirler. Yüksek lisans ve doktora dereceleri ile lisans dereceleri sunmaktadırlar. Büyük üniversiteler daha fazla öğrenci çeşitliliğine ve daha büyük sınıf boyutlarına, daha fazla kulüp, örgüt ve sosyal etkileşim için fırsatlara sahiptirler.
Küçük Yüksek Okulların Artıları ve Eksileri
İşte küçük yüksek okulların olumlu yönlerinden bazıları:
Okulun daha küçük öğrenci kitlesine sahip olması göreceğiniz insan sayısını azaltacağı gibi samimi olacağınız insan sayısını arttırmaktadır. Böylece daha etkin ve etkili bir sosyal çevreniz oluşmaktadır.
Küçük yüksek okullarda sınıf boyutları daha küçüktür. Öğretmen-öğrenci oranı çok daha yüksektir, yani daha yakın akademik ve mesleki ilişkiler kurma olasılığınız daha yüksektir. Profesörler, küçük bir üniversitede sizi büyük bir üniversitede tanıyabileceklerinden daha iyi tanıyacaklardır. Profesörlerle olan bu daha yakın ilişkiler, tavsiye mektubuna ihtiyacınız varsa, lisansüstü eğitim için oldukça size avantaj sağlayacaktır.
Küçük yüksek okullarda, çoğu (hepsi olmasa da) dersler, yalnızca öğretim görevlileri değil, sadece profesörler tarafından verilir. Her ne kadar yüksek lisans öğrencileri genellikle oldukça zeki olsalar da, daha az akademik ve profesyonel deneyimin yanı sıra profesörlerden daha az öğretim tecrübesine sahiptirler. Eğer zaten orada bulunan ve bunu yapan profesörlerle ders almayı tercih ederseniz, küçük bir yüksek okula gitmek sizin için daha iyi olacaktır.
Küçük yüksek okullar, hibeleri, bursları kazanmanın çok daha kolay olduğu öğrenim ödülleri sunabilir. Muhtemel küçük yüksek okulların web sitelerini araştırın ve öğrencilerin lisans eğitiminde başvurabilecekleri burs ve burslarla kendiniz bir göz atın. Bu hibeleri ve bursları seyahat için kullanabilir, bağımsız çalışmalar yürütebilir, araştırma projeleri yürütebilir veya deneyimsel öğrenim elde edebilirsiniz.
İşte küçük yüksek okulların olumsuz yönlerinden bazıları:
Küçük kolejler özel ve dolayısıyla daha pahalı olma eğilimindedir.
Küçük bir yüksek okulda, arkadaş edinmek ve anlamlı ilişkiler kurmak daha kolay değil, daha zor olabilir. Daha küçük sınıflar herkesin büyük bir üniversitedeki öğrencilere göre daha derin bir seviyede bildiği anlamına gelse de, küçük yüksek okulların daha az sayıda insanı vardır, bu da sizin okulunuzda ki herkesle tanıştıysanız ve hala kimseyi bulamadıysanız bu sizin yalnız kalma olasılığınızı arttırmaktadır. Paradoksal gibi görünüyor ama çok doğru. Daha büyük okullar, potansiyel arkadaşların çok daha büyük havuzlarına sahiptir, ancak bu arkadaşların gerçekte toplanması ve bu ilişkileri kurması daha fazla çaba gerektirebilir.
Peki büyük üniversiteler de durum nasıl?
Büyük Üniversitelerin Artı ve Eksileri
İşte büyük bir üniversiteye katılmanın olumlu yönlerinden bazıları:
Büyük bir üniversitede, sosyal etkileşim için daha fazla fırsat, daha fazla sayıda kulüp ve öğrenci organizasyonu ve ders dışı etkinliklere yönelik daha fazla seçenek vardır. Sosyal ve ders dışı uğraşlarınızda ve üniversitenize çok zaman ayırmayı düşünüyorsanız, büyük bir üniversite aradığınız çeşitliliği sunabilir.
Büyük üniversiteler, daha geniş bir eğitim alanı yelpazesine sahiptir. Bu nedenle, belirli bir çalışma alanı varsa, küçük bir yüksek okulda teklif edilmeyen bir şeyi takip etmeyi umuyorsanız, büyük bir üniversitede sunulma şansı vardır.
Büyük üniversiteler daha fazla fona sahiptirler ve sonuç olarak daha sağlam ders dışı aktivitelere ve spor programlarına sahip olma eğilimindedirler. Spor hayatınızı devam ettirmek isterseniz tercihiniz büyük üniversiteler olmalıdır.
Büyük üniversiteler genellikle küçük özel yüksek okullardan çok daha ucuzdur (eğer eyalet içi eğitim almayı planlıyorsanız). Devlet dışı eğitim büyük devlet üniversitelerinde genellikle devlet harçlarından çok daha pahalıdır, bu yüzden bir ülkede bir yıl ikamet etmek daha ucuza okumanız için bir sebeptir.
Büyük üniversiteler de genellikle araştırma kurumlarıdır, yani lisans programlarına ek olarak lisansüstü programlar sunmaktadırlar. Graudate okuluna gitmeyi planlıyorsanız, belki de lisans eğitiminiz için katılacağınız SAME okulunda bile, lisansüstü öğrencileri kabul etme veya reddetme konusunda uzlaşmacı olan bir profesör ile anlamlı bir ilişki kurabilirsiniz. Öğrencileri yüksek lisans programına kabul etmekten sorumlu bir profesörün etkilenmesi, bu yüksek lisans programına girme şansınızı artırabilir!
Büyük üniversitelerin bazı olumsuz yönleri şunlardır:
Büyük bir üniversitede, daha fazla rekabet vardır. Öne çıkmak, insanları etkilemek ve başarılı olmak büyük bir üniversitede çok daha zor olacaktır.
Büyük bir üniversitede, sınıf boyutları çok daha büyüktür, yani profesörlerden ve hatta öğretim asistanlarından çok daha az bireysel ilgi görürsünüz. Kimsenin ismini bile bilmediği büyük konferans salonlarında yüzlerce öğrenciyle birçok ders almak zorunda kalabilirsiniz. Ancak bireysel ilgi ve akranları ve profesörleri ile daha yakın ilişkiler arayan öğrenciler için pek de güzel bir ortam sayılmaz.
Danışmanınız büyük bir üniversitedeki birçok öğrenciden küçük bir üniversite olduğundan daha sorumlu olacaktır, bu nedenle danışmanınızdan çok sayıda öneri ve tavsiye alma şansınız büyük bir üniversitede daha azdır.
Sizin için doğru olan nedir?
Sadece siz sizin için hangi üniversitenin doğru olduğunu belirleyebilirsiniz. Listelediğimiz faktörleri hesaba katmak sizin yararınıza olacaktır. Buna ek olarak; Öncelikleriniz nelerdir? Arkadaş? Ders dışı etkinlik? Çeşitlilik? Samimiyet? Anonimlik? Esneklik? Öğrenci öğretmen ilişkisi? Kulüpler? Spor Dalları? Lisansüstü programlar? Küçük bir gölette büyük bir balık mı yoksa büyük bir gölette küçük bir balık mı olmak istersiniz? Üniversite için bütçeniz nedir? Bu sorular üzerine düşünmek sizin işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Daha detaylı bilgi almak ve sorularınız için web sitemiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.